LATENCJA – czas zasypiania

LATENCJA – czas zasypiania – wystawa malarstwa i rysunku Małgorzaty Lazarek w Stacji Artystycznej Rynek w Gliwicach.

Wernisaż wystawy online odbędzie się 17 kwietnia o godzina 18.00

Czas trwania wystawy: 17.04 -10.05.2021
Kurator wystawy: Bartłomiej Kozłowski

O autorce:
MAŁGORZATA LAZAREK
Absolwentka Krakowskiej ASP Wydział Grafiki w Katowicach. Akademia przyznała jej medal za całokształt. Zdobyła nagrodę główną na Biennale Rysunku Studenckiego. Pracowała jako nauczyciel w Liceum Plastycznym, była grafikiem w „Super Expresie”, rysowała dla wielu gazet i czasopism (Twój Styl, Gość Niedzielny, Newsweek, Gazeta Wyborcza). Otrzymała wiele nagród konkursowych zarówno w Polsce, jak i za granicą – jest dwunastokrotną laureatką Międzynarodowej Wystawy Rysunku Satyrycznego „SATYRYKON” w Legnicy, i wielu innych konkursach satyrycznych. Za ilustracje do wierszy Zbigniewa Herberta otrzymała drugą nagrodę, a jej obraz olejny był „Obrazem Roku 2008”, rok później inny zdobył wyróżnienie w konkursie ZPAP okręgu Katowice. W roku 2013 otrzymała Grand Prix Satyrykonu i Nagrodę – „Piękniejsza Polska” – była jedyną wyróżnioną kobietą. Uprawia malarstwo, rysunek i ilustracje. Wystawia swoje prace w kraju i za granicą.
Na wystawie prezentowane będą obrazy z ostatniego okresu. Czas pandemii generuje inne zachowania społeczne i osobiste. Zamknięcie w domu brak kontaktu ze znajomymi to czas na refleksję, analizę.
Bezsenność, która towarzyszy mi w tych trudnych dziwnych czasach, powoduje rozciągnięcie czasu pracy na godziny późno nocne. Dzień przenika się z nocą, nie istnieje granica pomiędzy aktywnościami. Zamknięta w domu oczekuje na sen, który nie chce przyjść. Latencja to czas zasypiania, czas przejścia w stan snu, regenerującego zdrowego, z nadzieją, że wszystko wróci do normalności.

Plakat: Monika Starowicz