3×69=207

wernisaż: 1.10.2022 godz. 21:00 Galeria Melina w Gliwicach

Wystawa plakatów grona pedagogicznego pracowni projektowania plakatu mieszczącej się na Akademii Sztuk Pięknych w Katowicach prowadzonej przez Profesora Romana Kalarusa. Jest to miejsce o niesamowitej atmosferze, w którym można napić się przepysznej kawy przy dźwiękach klimatycznej muzyki. Już same drzwi do pracowni przyciągają uwagę, albowiem oklejone są niezliczoną ilością kolorowych i przesympatycznych naklejek. Natomiast w samej pracowni na ścianach można podziwiać plakaty zarówno studentów, jak i największych mistrzów tejże dyscypliny. Wielu jej absolwentów to w tej chwili znani na całym świecie artyści i projektanci. Pracownia od początku była miejscem rozmaitych działań twórczych, nierzadko wykraczających poza granice tradycyjnie realizowanego plakatu, takich jak instalacja, street art, czy działania interdyscyplinarne. W skład zespołu pracowni wchodzą wspominany już wcześniej wielki mistrz Roman Kalarus, czołowa polska plakacistka Monika Starowicz oraz Filip Ciślak, artysta młodego pokolenia, projektant i kaligraf. I to właśnie prace tej niesamowitej trójki zaprezentujemy w ramach powyższej ekspozycji o bardzo wymownym tytule. Kurator: Bartłomiej Kozłowski.