TY i JA

Wernisaż: 20 września 2019, godzina 19:00.
Galeria Melina, ul. Częstochowska 16, Gliwice.

„Ty i ja” wystawa miesięcznika wydawanego w latach od maja 1960 do grudnia 1973. Magazyn drukowany w siermiężnych latach sześćdziesiątych, wyróżniał się artystyczną i niekonwencjonalną szatą graficzną. Szczególną uwagę zwracała już sama okładka czasopisma. Przygotowywali je, chociażby Roman Cieślewicz, Henryk Tomaszewski, Jan Młodożeniec, Waldemar Świerzy. W środku czekały na czytelnika artykuły o tematyce kulturalnej ze świata: sztuki, kina, teatru, muzyki. Były ciekawe porady kulinarne, świetne tłumaczenia zachodniej literatury, moda, przedruki z pism zagranicznych. Za fotografie do artykułów odpowiadali Tadeusz Rolke, Jan Wilk, Krzysztof Gierałtowski. „Ty i Ja” było określane jako „przedsmak lepszej cywilizacji”, a także „produkt małej stabilizacji”. Wartość artystyczna ilustrowanego miesięcznika sprawiła, że jest on dziś nie tylko świadectwem epoki, ale dla wielu stał się obiektem kolekcjonerskim i to nadało mu szczególną pozycję na tle innych polskich magazynów. Podczas wernisażu do dyspozycji gości będzie kilkadziesiąt egzemplarzy miesięcznika.

Wystawa będzie dostępna od 21 września do 31 października (po kontakcie telefonicznym 792752334, 692211569)

Dodatkowe oprowadzanie po wystawie: sobota 28.09.2019 godz. 12.00 środa 09.10.2019 godz. 18.00, oprowadza: Bartłomiej Kozłowski

Projekt sfinansowany z budżetu Miasta Gliwice