Re-konstrukcje w Melinie – 8ArtNoc

Podczas 8 ArtNocy zapraszamy do Galerii Melina na wystawę grafik Katarzyny Piotrowicz!
start: 20 czerwca 2015r.  od godz. 16:00

Katarzyna Piotrowicz w swej twórczości skupia się na człowieku, jego przeżyciach i radosnych wspomnieniach. grafiki z cyklu RE_KONstrukcja przedstawiają obraz jako hybrydę komputerowych pikseli, prześwietlonych zdjęć cyfrowych, obrazów z telefonów komórkowych czy wibrujących ekranów telewizyjnych w których doszukuje się pewnej deformacji, rozmyć, przejaskrawień, które generują obraz wspomnień.
W serigrafii odwołuje się do osobistych przeżyć, używając w tym celu obrazów zarejestrowanych przez różne nośniki cyfrowe. Inspiracją stają się najbliższe osoby z jej otoczenia. To wszystko tworzy intymną przestrzeń, trudną do zweryfikowania przez innych. płyta plexi poddana jest transformacji i przekształceniu zdjęcia na własny język a reprodukcja nie jest tylko mechanicznym powtarzaniem obrazów, a próbą własnej interpretacji osobistych doświadczeń. Autorka traktuje grafikę jak niekończącą się historię, możliwą do ciągłych przeobrażeń. Jej sitodruki charakteryzują się rastrową fakturą, co dodatkowo potęguje rekonstrukcję i transpozycję obrazu.
www.katarzynapiotrowicz.com

Katarzyna Piotrowicz, urodzona 1989 roku w Częstochowie. Absolwentka kierunku malarstwa na ASP  w Katowicach. Dyplom w pracowni malarstwa prof. I. Walczaka obroniła z wyróżnieniem. Dyplom licencjacki w tej samej pracowni również obroniła z wyróżnieniem. Absolwentka Ogólnokształcącej Szkoły Sztuk Pięknych w Częstochowie. Zajmuje się malarstwem i grafiką. wielokrotna Stypendystka Rektora ASP w Katowicach. Otrzymała II Nagrodę Marszałka Województwa Dolnośląskiego, Statuetkę Srebrna Ostroga oraz Nagrodę Kwartalnika Artystycznego EXIT na 23 Ogólnopolskim Przeglądzie Malarstwa Młodych PROMOCJE 2013 w Galerii Sztuki w Legnicy. Przez rok czasu prowadziła Galerię sztuki w Katowicach.

rekonstrukcja2