Joanna Ambroz: Plakat Społeczny oraz kilka obrażających osoby radykalne

wernisaż: 22.11.2019 godz. 19:00
Galeria Melina, ul.Częstochowska 16, Gliwice

Joanna Ambroz jest interdyscyplinarnym twórcą – autorką książek, projektantką graficzną specjalizującą się w tworzeniu publikacji, plakatów i malarskich ilustracji. Zajmuję się totalnym podejściem do tworzenia książki – zaczyna od badań tematu, tworzy tekst, ilustracje a następnie projekt graficzny. Intryguje ją symbolika oraz metafora, z której często korzysta w swoich pracach. Jej dyplom licencjacki Cięcie — włosy ludu polskiego został wydany w 2000 egzemplarzy przez Wydawnictwo Bosz.

Prace Joanny Ambroz były publikowane i wystawiane we Włoszech, Francji, Wielkiej Brytanii, Słowacji oraz Polsce i w takich mediach jak: Radio Trójka, Radio Czwórka, Radio24, Gazeta Wyborcza, G’rls Room.
Pracuje jako wolny strzelec, współpracując z wydawnictwami i prasą, oraz realizując zlecenia od klientów indywidualnych. Ukończyła studia I i II stopnia z oceną celującą i wyróżnieniem na ASP w Katowicach w katedrze Projektowania Graficznego. Doktoryzuje się na macierzystej uczelni i odbywam praktyki w Pracowni Grafiki Książki dr hab. Bogny Otto-Węgrzyn oraz Pracowni Plakatu prof. Romana Kalarusa.
Posiada małą pracownię na poddaszu, pełną roślin i papieru.

Kurator wystawy: Bartłomiej Kozłowski

Projekt sfinansowany z budżetu Miasta Gliwice w ramach budżetu obywatelskiego – „Spotkania ze Sztuką i Rękodziełem”