ArtNoc 2023 – Jakub Kamiński

Plakat promujący wystawę. Rysunkowy kurzach trzymający nad głową miskę w owocami.

Szukających informacji na temat ArtNocy zapraszamy na stronę: http://gliwickaartnoc.pl/

A w Melinie podczas ArtNocy: „Bon appétit” Plakaty Jakuba Kamińskiego

WERNISAŻ: 7.10.2023 r. g. 21:00 Galeria Melina, ul. Częstochowska 16

Część prac z audiodekrypcją. Dostępność: wejście do lokalu z ulicy, bez schodów, w środku znajduje się jeden stopień, ok 10 cm. Toaleta niedostępna dla osób poruszających się na wózkach

„Bon appétit” to seria wybranych plakatów powstałych na przestrzeni ostatnich lat. O plakacie myślę bez zbędnego filozofowania – to poziomy lub pionowy prostokąt, wypełniony treścią w postaci plam, linii i koloru. Żadna inna forma wypowiedzi nie pozwala mi precyzyjniej wyrazić myśli, poglądów i emocji. Stylistycznie blisko mi do swego rodzaju niechlujstwa i rozedrgania – to raczej kwestia umiejętności, a nie wyboru.

Jakub Kamiński, projektant plakatów, ilustracji prasowych oraz okładek książkowych. Absolwent ASP we Wrocławiu. Członek Stowarzyszenia Twórców Grafiki Użytkowej STGU. Jego prace były pokazywane na wystawach indywidualnych i zbiorowych w Polsce i zagranicą. Trzykrotnie wyróżniony w konkursie Polish Graphic Design Awards, a także nagrodzony na Festiwalu Satyrykon.

Kurator: Bartłomiej Kozłowski
Wystawa prezentowana w ramach 16. ArtNocy – gliwickiej nocy otwartych galerii.