Galeria Melina na Plaży

Podczas 11ArtNocy gościnnie wystąpimy również na Plaży  (placu ul. Raciborska/Kaczyniec)

16 czerwca 2018 od 12:00 do 23:00 będziemy prezentować wystawę ilustracji cyfrowej „Ilustacja” Marka Szymczaka
Marek Szymczak
Rocznik 87, urodzony w Gliwicach. Ukończył studia licencjackie i magisterskie w Instytucie Sztuki w Opolu. Dyplom z grafiki warsztatowej i animacji. Jeszcze w czasie studiów pracował
w Instytucie Sztuki w pracowni grafiki i fotografii jako pracownik techniczny. Jest członkiem ZPAP okręg opolski. Brał udział w wielu wystawach zbiorowych, m.in. Schron sztuki, wystawa dyplomowa studentów Instytutu Sztuki, wystawa w ramach międzynarodowych warsztatów artystyczno- historycznych International Forum of History and Arts, salon Jesienny- wystawa członków ZPAP okręg opolski.
Zawodowo zajmuje się projektowaniem graficznym i ilustracją.
Oprócz tego tworzy też grafiki cyfrowe i ilustracje, w których łączy techniki tradycyjne i cyfrowe. W swoich pracach pokazuje wykoślawione światy pełne dziwnych stworzeń, nierzadko hybryd człowieka i zwierząt. Inspirują go gry komputerowe i mitologia słowiańska. W głowie ma więcej pomysłów niż tych zrealizowanych
na papierze czy komputerze. Znacznie bardziej woli przeglądać internet i prace innych twórców powtarzając co chwilę, że dobrze było by
w końcu „ogarnąć portfolio”.

Zapraszamy 🙂