O NAS

Stowarzyszenie na rzecz rozwoju kultury Melina

Powstało w 2012 roku. Działalność Stowarzyszenia opiera się na organizacji wydarzeń artystycznych i kulturalnych, propagowaniu aktywnego uczestnictwa w kulturalnym życiu miasta, wspieraniu oraz promocji środowisk artystycznych, a także edukacji kulturalnej, włączaniu społecznym poprzez sztukę i organizacji warsztatów artystycznych.

Stowarzyszenie realizuje kilka cyklicznych wydarzeń kulturalnych – m.in. ArtNoc – gliwicką noc otwartych galerii, G.PART – gliwicki przegląd artystyczny, Spotkania z kulturą (cykl wystaw i warsztatów). W portfolio Stowarzyszenia znajdują się również m.in. organizacja 5 edycji multidyscyplinarnego Czeskiego Festiwalu, projekt prezentujący kulturę StreetArtu oraz konwent dla miłośników postapo i fantasy. Regularnie organizuje wystawy i warsztaty artystyczne, zarówno w Galerii Melina, jak również w innych zaprzyjaźnionych miejscach oraz w plenerze.

Galeria Melina (Gliwice, ul. Częstochowska 16)

Powstała w lipcu 2006 roku dla wszystkich, którzy chcą spędzać czas w przyjaznej, kulturalnej i twórczej atmosferze. W Melinie można nie tylko podziwiać prace artystów, ale również proces tworzenia i samemu w nim uczestniczyć. Galeria promuje głównie młodych artystów, ale często na ścianach gości także doświadczonych twórców.

Galeria prowadzi również działalność warsztatową: warsztaty artystyczne, rękodzielnicze i multimedialne. Nasi instruktorzy to absolwenci Akademii Sztuk Pięknych w Katowicach, Kolegium Nauczycielskiego w Gliwicach, Uniwersytetu Opolskiego, a także pasjonaci i osoby z wieloletnim doświadczeniem w danej dziedzinie.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!